Leefbaarheid

Er zijn een heleboel factoren die bepalen hoe mensen hun leefomgeving waarderen. En dan gaat het onder andere om de aanwezigheid van voorzieningen (zoals winkels, scholen, openbare verlichting, groen, openbaar vervoer), veiligheid, kwaliteit van de omgeving (luchtkwaliteit, geluidsoverlast, leegstand, conditie van parken en straten) en sociale kenmerken, waaronder de contacten en de sfeer in de buurt. Maar wat voor de één belangrijk is, bijvoorbeeld sociale contacten met buurtbewoners, is voor een ander soms minder relevant. Levensfase en inkomen spelen hierbij een belangrijke rol.

Bij die verschillende belevingen is er één bindende factor: de impact van groen op de leefbaarheid van de omgeving. Onderzoek leert dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder voelen. Er blijkt een sterke relatie te zijn tussen de afname van bepaalde klachten (waaronder depressie en astma) en groen. Uitzicht op natuur of verblijf in de natuur heeft positieve invloed op onder andere stemming en concentratie. Groen werkt als een magneet: het nodigt uit naar buiten te gaan en een praatje te maken met buurbewoners. Ook voor kinderen is een groene woon- en speelomgeving erg belangrijk. Het heeft een positieve invloed op bijvoorbeeld de motorische ontwikkeling, het speelgedrag (creatiever en gevarieerder) en de prestaties.

 

Groen, gezond en productief Groen loont mt TEEB stad
Groen, gezond en productief Groen loont met TEEB stad Groen maakt de stad

 

Kinderen van nu spelen 50% minder in de natuur dan 20 jaar geleden. Dr. Jolanda Maas geeft aan wat de effecten van groene schoolpleinen op kinderen zijn. Klik op onderstaande afbeeldingen om de films te starten.